The New Age of Social Networks

WT.Social

WT.Social

Vajon már jövőre bedöntik a nyugati világrendet az álhírek?

2019. december 11. - Oliver Taylor

500k-01.jpg

Az Egyesült Királyságban idén tartanak választásokat, az Egyesült Államokban jövőre. Soha nem volt még ennyire fontos a közösségi médiában terjedő álhírek kérdése.

December 12-én választások lesznek az Egyesült Királyságban, jövőre pedig az is kiderülhet, hogy Donald Trump  vajon másodszorra is amerikai elnök lehet-e. Mind a Brexit, mind pedig az Egyesült Államok jelenlegi elnökének megválasztása botrányokkal övezett témának számítanak, amelyek középpontjában az álhírek állnak.

Láthatatlan háború

Az álhírterjesztés ma az egyik legveszélyesebb politikai fegyver: országok sorsát döntheti el, ráadásul az elkövetőket gyakran nem is az ellenzék soraiban kell keresni, hanem idegen országok kormányaiban. A célja általában a pánikkeltés, az ellenfelek lejáratása és az erőszakos szélsőségesek felhergelése – még csak az sem célja az álhírek terjesztőinek, hogy az olvasó elhiggye az elé kerülő álhírt: tökéletesen elég az is, ha a vélemények kavalkádjában inkább senkinek nem hisz többé és elzárkózik a közéleti kérdésektől.

A legijesztőbb, hogy az emberek egyszerűen nincsenek felkészülve arra, hogy felismerjék azokat a helyzeteket, amikor megtévesztő információkkal találkoznak az interneten, hiszen a hírfogyasztás célja ma legalább annyira a szórakozás, mint a tájékozódás – utánajárni a hírek igazságtartalmának pedig túl komoly munkát jelenthet annak, aki éppen csak felpillantott az internetre megnézni, hogy épp mi újság.

500k-02.jpg

Forrás: Facebook

Zuckerberg még mindig hárít

A probléma forrásának azt a mechanizmust tartják, amely eldönti, hogy a felhasználók hírfolyamába milyen tartalmak kerüljenek, hiszen ezek elsődleges célja a reklámbevételek növelése és nem pedig a pontos tájékoztatás: jelenleg a világ egyik legjobban menő üzlete a hirdetés a közösségi médiában.

A magyarok leginkább a Facebook kapcsán érintettek: a hazai lakosság körülbelül 60%-a rendelkezik Facebook felhasználói profillal, világszerte pedig 2,45 milliárd regisztrált tagja van az oldalnak.

Már csak ezekből a számokból is látszik, hogy akire az oldalon megjelenő tartalmak ellenőrzése hárul, az óriási felelősséget vállal – márpedig a vállalat évek óta mindent megtesz azért, hogy ne kelljen törődnie a kérdéssel.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója december 2-án, az amerikai CBS This Morning című közéleti műsorban a demokráciára hivatkozva érvelt a hamis információt tartalmazó politikai hirdetések törlése ellen – szerinte egy demokráciában nagyon fontos, hogy az emberek maguk láthassák azt, hogy a politikusok mit mondanak, hogy aztán eldönthessék, elhiszik-e az információkat.

A botrány a nyerő

A Facebook hírfolyamában azok a tartalmak kerülnek a felhasználók elé, amelyekkel sok másik felhasználó lépett kapcsolatba kattintások, kommentek, lájkok, és egyéb lehetséges reakciók formájában. Ez természetesen semmit nem árul el az adott tartalom igazságtartalmáról és minőségéről. Egy botrányosan megfogalmazott, kattintásokat vonzó főcím adott esetben többet jelent a siker szempontjából, mint a komoly újságírói munka.

 wts_04.jpg

Forrás: Laurent Gillieron / Keystone via AP

Az egyetlen valós alternatíva: algoritmusok helyett hús-vér emberek

Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója októberben elindította saját közösségi oldalát, WT:Social néven. A Facebook és Twitter riválisának szánt oldal célja kimondottan az, hogy a felhasználók minőségi forrásból tájékozódhassanak és jó minőségű híreket fogyasszanak, ne pedig reklámokat és titkosszolgálati dezinformátorok által kotyvasztott álhíreket.

A WT:Social hirdetők helyett a felhasználók önkéntes felajánlásaiból tartja fenn magát, felhasználókból pedig egyre több van: november 28-án az alig egy hónapja létező oldalra regisztrált a 400 000. felhasználó is. 

 

400k.jpg

Forrás: wtcommunity.social

Ha többet szeretne megtudni az oldal működéséről, látogasson el a WTCommunity.social oldalra, ahol magyar nyelvű útmutatókat talál a WT:Social működéséről, és ahol magyar nyelvű fórumon beszélgethet a szerkesztőkkel! Itt minden kérdésére választ kaphat a közösségi médiában terjedő hírek új korszakáról.

Forrás: wtcommunity.social   |  2019. December 9.

A bejegyzés trackback címe:

https://wtsocial.blog.hu/api/trackback/id/tr2415344812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.12.11. 09:07:22

A világ működésének az alapjait mindig is a polgár átverése jelentette a keresztes háborúktól az iraki háborúig, a náci propagandagépezettől a kommunista agitpropig, a francia forradalomtól a 68-as balfék mozgalmakig, ezen az elektronikus média max. annyiban változtatott, hogy immár a manipuláció lehetősége nem egy-két érdekcsoport kezében összpontosul.

Medgar 2019.12.11. 09:07:30

Tényleg rettenetes dolog az álhír terjesztés. Emlékszem még amikor elhitették az egész világgal, hogy egy csúnya diktátor vegyifegyverekkel rendelkezik és jól le is rohanták...

Aztán bocsánatot kértek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.12.11. 10:10:36

A liberálsi álhírek évtizedekig mindent uraltak. Most a kisemberek elkezdtek reagálni S lám, a nagyurak pánikolnak.

Exploiter 2019.12.11. 10:19:11

@midnight coder:

This.

A Zuckerberg konkrétan a szenátus előtt felelt azért, mert komplett államokon A/B teszteltek, hogy hatnak a hírek a választásokra.

Fake news, beleverem a f...

2019.12.11. 12:03:44

Tavaszra már arra sem fogunk emlékezni, hogy valaha volt ilyen próbálkozás...

steery 2019.12.11. 12:29:36

Bírom az ilyen kattintásvadász álhíreket, mint ez a cikk. Igazán szórakoztató azzal riogatni a népet, hogy jövőre bedőlhet egy csomó ország a fészbuk miatt. De semmi gond, menjetek át gyorsan a WTC-re, ott minden tuti és jól müxik. Csak aztán nehogy beleszálljon ebbe az új kibertoronyba egy repülő...

Lobo Marunga 2019.12.11. 13:42:27

A viktoriánus Angliában nagyon kedvelték a szép, élénk színű tapétákat. Aztán miután meghalt egy rakás ember, rájöttek, hogy hiba volt arzénos festéket használni hozzá. Az 1920-as években rádiumos kozmetikumokat forgalmaztak. Minden kornak megvan a maga csodája, amiben görcsösen hinni akar, és amire az utókor azt mondja: hogy tudtak ilyen hülyék lenni... Na a mi korunk csodája a digitális technika. Robotporszívó, okostelefon, önvezető autó, okoshűtő... Hajrá. Hogy milyen károkat okoz, azt meg majd 50-60 év múlva fogjuk felismerni. Már aki még képes lesz rá...

CCnick 2019.12.11. 14:18:54

Remélem hamarosan létrejön a Nemzetközi Hírvalóságellenőrzési És Engedélyezési Szervezet akik végre egyértelműen megmondják az Igazi Híreket és eltüntetik nyom nélkül a Hamis Híreket.

Exploiter 2019.12.11. 14:22:36

Amúgy azt hiszem, lassan ideje elfogadni, hogy a hír, mint olyan, nem lehet objektív. Soha.
Eleve emberek mondják meg, hogy mi a hír. Emberek mondják meg, hogy a hírből milyen információk a lényegesek. Emberek határozzák meg a megfogalmazást is, a kontextust, stb.
De ha bárki tud olyan hírportált, sajtóorgánumot, ami sosem próbált embereket befolyásolni a tájékoztatásuk leple alatt, az írja már ide, én nem ismerek egyet sem.

CCnick 2019.12.11. 14:31:39

@Exploiter: "a hír, mint olyan, nem lehet objektív."

Államellenes terroristák megtámadtak és megsemmisítettek egy katonai támaszpontot, az áldozatok száma többmillióra tehető, az elkövetőket a hatóságok nagy erők bevetésével keresik.

vs.

A gonosz Galaktikus Birodalom ellen lázadó hősök kis csoportja megtámadta és megsemmisítette a Birodalom gyilkológépét a Halálcsillagot majd sikeresen elmenekültek.

Exploiter 2019.12.11. 16:44:32

@CCnick:

És sosem álltunk háborúban Eurázsiával

CCnick 2019.12.11. 16:59:29

@Exploiter: Még nem tudom kivel álltunk háborúba, majd ha bemondta a Nagy Igazhir Szolgáltató akkor tudni fogom. Én szeretem a Nagy Igazhír Szolgáltatót.

Lobo Marunga 2019.12.12. 07:30:12

@Exploiter: Tulajdonképpen én azt nem értem, hogyan gondolhatta vagy gondolhatja bárki is, hogy a hír objektív. Másként kifejezve: Nem értem, mikor és miért ragadt rá ez a jellemző, pontosabban ennek a jellemzőnek az igénye. Évszázadokig tartotta magát, hogy Könyves Kálmán egy undok, ronda, púpos alak volt. Mára már egyre többször mondják a történészek, hogy ezt nem annyira kéne elhinni, mert a megvakíttatott Béla öcskös leszármazottai terjesztették. Vagy elképzelhető, hogy mondjuk Tinódi nem feltétlenül objektív megértéssel viszonyult a török harcosok kulturális orientációja és vallási szempontjai irányában... Szóval ja. A hír mint olyan még soha a történelemben nem volt objektív. Eleve szubjektív annak megítélése, hogy mi az objektív.

Lobo Marunga 2019.12.12. 07:37:59

@Exploiter: Az ellenségkép kreálásának technikájával kapcsolatban szívből ajánlom a Pajzs a résen, avagy a tökéletlen erő (eredetileg Canadian bacon) c. filmet. Hasonló és szintén nagyon jó az Amikor a farok csóválja... (Wag the dog). Mindkét film jól bemutatja, hogy amiről itt szó van, az nagyon nem új dolog, csak éppen az internet és azon belül a közösségi világháló brutálisan felerősítette a hatásokat, és megkönnyítette a lehetőségeket. Ezért tartom én a 21. század szellemi pestisének...

clemens 2019.12.12. 11:23:35

A korábbi álhír terjesztők pánikolnak hogy kikerült a kezükből az álhír terjesztés monopóliuma.
Különösen jókat mosolygok a napi néhány "az oroszok álhírekkel rombolják a művelt nyugati társadalmakat" c. álhíreken.
Álhíreken nőttem fel, 60 évesen már régen immunis vagyok rájuk.

Womb Rаider 2019.12.12. 14:06:27

Az az igaz, amit MI hiszünk!

(Egyébként a globalizált hírpiac zaja, meg a feldolgozhatatlan mennyiségű 'információ' szépen lassan kikényszeríti azt, hogy az emberek ismét a saját lokalizációjukon belüli dolgokra fókuszáljanak. (Nem azt mondom, hogy csak a saját szemüknek kell hinniük, de valahogy védekezniük kell , mielőtt az információkat gyártó hatalom végképp maga alá gyűri őket..

Terézágyú 2019.12.12. 14:53:37

"@Exploiter: "a hír, mint olyan, nem lehet objektív.""

Azért van olyan lehetőség, hogy ne legyen egggggészen elfogultan szubjektív.
És valahogy mindig az egyik irányba pozitívan szubjektív, a másik irányba meg negatívan.
Na ez a baj.
Azért középút van. Az mindig van. És azért pl. a 46 még mindig közelebb van a középhez (az ötvenhez) egy százas listán, mint a 90... Hiába mondja a 90-es, hogy " a másik se objektív, mert nem 50-es...

Terézágyú 2019.12.12. 15:02:17

@Lobo Marunga:
"Tulajdonképpen én azt nem értem, hogyan gondolhatta vagy gondolhatja bárki is, hogy a hír objektív. Másként kifejezve: Nem értem, mikor és miért ragadt rá ez a jellemző, pontosabban ennek a jellemzőnek az igénye. Évszázadokig tartotta magát, hogy Könyves Kálmán egy undok, ronda, púpos alak volt. "

Bocs, de ez nem tartozik a "hírek" csoportjába :) Ez legfeljebb akkor volt hír, de ma már egy történelmi momentum, amelyet valószínűség szerint soha nem tudunk eldönteni igazából.

"Mára már egyre többször mondják a történészek, hogy ezt nem annyira kéne elhinni, mert a megvakíttatott Béla öcskös leszármazottai terjesztették. "

Mondjuk azt is történészek mondták, hogy Nem is Árpád volt a honfoglaló, hanem Kurszán, Árpád nem is csinált semmit. Csak ugye Árpád utódai mesélték el (a maguk verzióját) a bizánci császárnak, és ez maradt ránk...

Womb Rаider 2019.12.12. 15:02:31

@Terézágyú: Ez oké, van az igény a tömeg részéről (jogosan: legyen 'igaz' a hír és objektív..) meg van a cél a híripar irányából, a befolyásolás maga.
Egy idő után sokan már azzal is beérik, hogy legyen hihető a tudósítás.

A gond ott van, hogy valójában már senki nem fektet pénzt abba, grátisz, hogy információt szállítson.. a befolyásolás sokkal profitábilisabb. (Persze ezt is lehetne fejtegetni, felosztani, hogy az originális infó miként és miért torzul, különválasztva az egészen szélsőséges esetektől, amikor már nincs is kiindulási történés, a cél szüli a 'hírt'.

midnight coder 2019.12.13. 06:44:41

@Lobo Marunga: Az elsõ ilyen káros technológia a nyomtatott könyv volt. A nélkül ma is túrhatnád a földet meg az orrodat napi 12 órában boldog tudatlanságban.

midnight coder 2019.12.13. 06:55:19

@Womb Rаider: Ugyan már, kis naiv. Azt hiszed, hogy a saját régióban nem vagy átverve mint szar a palánkon ? Egy fenét nem. Itt van mindjárt a gengszterváltás. Gondolod te, hogy mertek volna a jó hazai kommunisták pán-európai piknikezni moszkvai jóváhagyás nélkül ? A gengszterváltás már úgy a 80-as évek közepén elkezdõdött, a jóelvtársak már akkor spontán privatizáltak, amit aligha tettek volna meg, ha nem tudják hogy mi készül. És amíg a háttérben ment a privatizélés, neked még a párttitkár elvtárs az értekezleteken lelkesen magyarázta, hogy ebben az öt éves tervben még meg kell húzni a nadrágszíjat, de a következõ öt éves tervben ennek már meglesznek az eredményei. Meg is lettek, nem lett következõ öt éves terv... Aztán volt két ciklus, ami alatt állam bácsi vagyonkájának a nagy része - ami az ország vagyonát jelentette a gyakorlatban - megtalálta kis gazdáját. Na, arról sem sok szó esik, hogy akkor mi hova lett. Azóta persze sok víz lefolyt a tökünkön, és Orbánékról legalább már tudod, hogy lopnak.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.12.13. 07:03:08

talan ha a tények nem valtak volna el a hirektől 500 éve, akkor lenne alap errol ugatni.
fake news? a pofatokrol a bor nem sul le mi? 20 eve az internet maga volt a demokracia, a szolasszabadsag bastyaja..a szemetekben. most meg h az embereknek véleménye van, meg gyorsan kiderul hogy hazudtok..jon a cenzura meg fake news mondogatasa. szanalmasak vagytok lippsikéim. sugok valamit
Donald Trump, Boris Johnson, Orbán...akik a massmedia ellen nyerni tudnak. szerintem ideje bevezetni a globalis fake nees elbiralo bizottsagot. lehetoleg globalista zsidokkal toltsetek fel.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.12.13. 07:05:08

@midnight coder: hat igen, addig a fejben volt a tudas. aztan kiszerveztuk az agyunkbol, ezzel lehetove teve, hogy elégessék a konyveket, illetve meghamisitsak azokat. igazi sikertortenet.

Lobo Marunga 2019.12.13. 07:30:04

@Terézágyú: Most tényleg? Bakker pedig én azt hittem, hogy ezek voltak a korabeli napilapok.... :) Azért a párhuzamot vágod, ugye?

Lobo Marunga 2019.12.13. 07:38:52

@midnight coder: Nem vagyok fejlődésellenes, és hülyeségnek tartom a régenmindenjobbvolt-ot. A digitális technológiával az a gondom, hogy a dolog üzleti háttere felülírja a józan szempontokat, és már elértünk vele egy ellenőriz(het)etlen szintet. Egyszerűen csak az a véleményem, hogy félretéve az üzleti szempontot, komolyan végig kellene gondolni a várható (vagy már megvalósult) hatásokat, továbbá józanul végig kellene gondolni, hogy mi az, amire az emberiségnek valóban szüksége van. Akármilyen tök jó dolgok, okosórára meg robotporszívóra nincs. Az ilyen dolgokra fordított energiát, időt, szellemi kapacitást, környezetterhelést... stb-t el lehetne tenni későbbre, és talán pár évszázadot csúszna az összeomlás.
Amúgy meg e tekintetben én sem vagyok jobb bárki másnál, most is egy tök fölösleges dolgot csinálok a technika révén...

sírjatok 2019.12.13. 08:06:10

Ahogy írták feljebb, nem nagyon tetszik egyeseknek, hogy már nem csak ők terjeszthetnek olyan álhíreket, mint Irak vegyifegyverei, vagy az inkubátorokból kidobált kuvaiti csecsemők legendája. Netán az ártatlan személyszállító Lusitania elsüllyesztése amit orvul, nettó gonoszságból kilőttek a németek.

midnightcoder2 2019.12.13. 08:53:39

@Lobo Marunga: Az okosóra egy igen fontos dolog elsõ lépése. Ma az orvostudomány arról szól, hogy bemész a dokihoz ha beteg vagy, az megpróbálja kitalálni hogy mi bajod azok alapján a tünetek alapján amit érzel, illetve amit abban a pillanatban produkálsz, amikor ott vagy. Ezzel szemben sokkal szerencsésebb lenne, ha egy doki ott lenne a karodon, vagy akár beépítve a testedbe, és folyamatosan monitorozná a szervezetedet, és esetleg már hónapokkal a szívinfarktusod elõtt elküldene a dokihoz, aki a a monitorozott adatok alapján tud dönteni a kezelésrõl. Már, ha egyáltalán kell doki, és nem tudja az MI jobban kiértékelni az adatokat mint a hús-vér ember. Mint ahogy ma már sok területen jobban ki tudja. Amúgy pedig nem túl szerencsés, ha valaki meg akarja határozni, hogy mire van szüksége az emberiségnek és mire nem. Volt már ilyen rendszer az emberiség történetében, kb. 20x annyi áldozattal mint a Holocaust, és akkora nyomort hozott a népekre akiket felemelni volt hivatott, hogy a fal adta a másikat. Szóval, én roppant óvatos lennék ezzel a mire van szükség és mire nem dologgal.

midnightcoder2 2019.12.13. 08:58:20

@FILTOL: Ja. Az egyik ember elmesélte a másiknak, közben picit nagyított rajta, aztán az is elmesélte, picit tovább nagyítva, így születtek aztán az emberevõ óriások, sárkányok, stb. Ami sokat tett hozzá az emberiség kultúrkincséhez, de a világ valódi megismeréséhez annyira nem vitt közelebb. És nem biztos, hogy szerettél volna élni azokban a remek idõkben, különösen nem mint átlag gyalog.

Lobo Marunga 2019.12.13. 09:51:04

@midnightcoder2: Isten őrizz, hogy egy felsőbb hatalom határozza meg, mire van szükség. Ki-ki döntse el maga! De tényleg maga! Csak amúgy el ne hidd, hogy te döntöttél úgy, hogy kell neked az okosóra...

Womb Rаider 2019.12.13. 10:14:27

@midnight coder: "Gondolod te, hogy mertek volna a jó hazai kommunisták pán-európai piknikezni moszkvai jóváhagyás nélkül ?"

Miből gondolod, hogy én így gondolom? Szerintem kettőnk nézetei eléggé fedik egymást;) A 'sorsdöntő' információkat pedig még véletlenül sem a 'hivatalos' médiából szokásom begyűjteni.. addig nem érdemes várni ;)

@midnightcoder2: "És nem biztos, hogy szerettél volna élni azokban a remek idõkben, különösen nem mint átlag gyalog. "
Valahol kell a középút. A túl kevés információ semmivel sem rosszabb, mint a túl sok, megfejelve a zajjal.. Ha nincs tökéletes szelekciós/validáló algoritmus, már csőbe is húztak. Az elárasztás egy idő után olyan immunreakciókhoz vezet, amik végképp elszigetelnek a valóságtól.
Nem a legeklatánsabb példa, de pl itt van a PISA teszt tálalása két nézőpontból (két hadállásból..) baromi szimpla dolog, egzaktul ellenőrizhető, mégis, mi jut el a mass-hoz:
444.hu/2019/12/03/pisa-teszt-vegtelen-penzbol-es-gornyedesbol-meg-nem-lesz-jo-oktatasi-rendszer
vs.
www.origo.hu/itthon/20191203--minden-teruleten-javultak-magyarorszag-oktatasi-eredmenyei-pisa-meres.html

Ugyanarról beszélnek.. és innentől már a befogadó egyéni szabadsága szintetizálni egy saját véleményt.

]{udarauszkasz 2019.12.13. 10:19:23

@Womb Rаider: en mar ott tartok, hogy joformAn csak a sajat szememnek hiszek. Pelda: mindenki a CO2 vel, meg a felmelegedessel jon, de hogy mennyi vegyi anyag kerult ehhez kepest a kornyezetbe, arrol kuss van. (termekenyseg csokkenese ferfiaknal, tomeges PCOS a noknel peldaul... ezt biztos nem a CO2 okozza.)

midnightcoder2 2019.12.13. 10:29:35

@Lobo Marunga: Nekem speciel nincs is okosórám. De van egy sportbuzi kollégám aki napi 15 kilométereket fut és rendszeresen jár maratont futni, na neki van egy százezer forintos ilyen órája. Azon már el lehetne filózni, hogy az õ tortúráját milyen marketing váltotta ki, és hogy mennyire jó ez neki, de ez az õ hobbija és az õ döntése.

Amúgy én is filóztam egy ilyenen, mert én amúgy is hordok órát, és elég sokszor tol le a asszony, hogy nem hallom meg a táskába a telefon csörgését, így a bluetoothos csengés jelzõ jól jönne, de úgy vagyok vele, hogy lusta lennék még egy eszközt töltögetni a mobil mellett.

midnightcoder2 2019.12.13. 10:31:33

@Womb Rаider: Ha túl sok az infó, akkor az okosok jól szûrnek és életben maradnak, a hülyék elpusztulnak. Ha túl kevés az infó, akkor mindenki meghal.

Lobo Marunga 2019.12.13. 10:53:41

@midnightcoder2: A megoldás kulcsa ott van, hogy képes-e valaki helyesen és őszintén, elsősorban saját magát nem becsapva értelmezni a "szükség" illetve pontosabban "szükségesség" fogalmát. Az, hogy a sportoló számára óriási előnyt jelent az okosóra, vitathatatlan tény, azonban még nem jelenti azt, hogy a sportolónak szüksége van az okosórára. A kultúra összeomlása vagy megmaradása szerintem milliónyi ilyen apró döntésen múlik. És mivel a többség ilyen döntéseknek a közelébe sem kerül, és még a kisebbség sem mindig, és még ha eljut a döntésig, akkor sem dönt feltétlenül jól, a címben feltett kérdésben valóban csak a mikor marad a kérdés.

Womb Rаider 2019.12.13. 11:04:46

@midnightcoder2: Talán.. de én azt gondolom, hogy nincs univerzális szűrési algoritmus, nincs univerzális ismeret, melynek birtokában mindenben jól eligazodsz.. és nem biztos, hogy van időd szűrni. Néha lehet, hogy az intuíció és az intelligencia az egyetlen támasz.

"Amúgy én is filóztam egy ilyenen, mert én amúgy is hordok órát, és elég sokszor tol le a asszony, hogy nem hallom meg a táskába a telefon csörgését, így a bluetoothos csengés jelzõ jól jönne, de úgy vagyok vele, hogy lusta lennék még egy eszközt töltögetni a mobil mellett. "

Kaptam már vagy féltucatot, repi ajándékba, rokontól, nyertem egyet tombolán.. de a hagyományos óráimat jobban szeretem, így egyetlen darab kallódik valahol, a többit elajándékoztam. Azt észrevettem, hogy sokaknál státuszszimbóleum. Viszont azt pl. nem tudom, hogy mennyire precíz , mennyire helytálló az adat, amit mérni tud. Nekem spec a pulzusmérés sem igazán tűnt pontosnak...és igen, amit említettél, töltögesse akinek két anyja van.

(most viszont abban bizonytalanodtam el, hogy az okosvekker mennyire ontopik)
(

erol 2019.12.13. 13:10:49

@Lobo Marunga: "Az, hogy a sportoló számára óriási előnyt jelent az okosóra, vitathatatlan tény, azonban még nem jelenti azt, hogy a sportolónak szüksége van az okosórára."
Ilyen alapon az ennivalón és vízen kívül semmire sincs szüksége az embernek.

Lobo Marunga 2019.12.13. 13:23:03

@erol: Ismétlem: helyesen és őszintén, elsősorban saját magát nem becsapva értelmezni a "szükség" illetve pontosabban "szükségesség" fogalmát. Persze juthatsz erre a következtetésre, Gandhi is nagyjából ilyesmiket mondott, meg az amishok is elég jól elvannak. Én a magam részéről azt hiszem, elég jól meghúztam a magam határait.

erol 2019.12.13. 13:28:43

@Lobo Marunga: Oké, értem, de ezt próbáld elmagyarázni azoknak akik fekete pénteken ölik egymást a boltokban.

Womb Rаider 2019.12.13. 13:40:51

@Lobo Marunga: "meg az amishok is elég jól elvannak. "

Ezt mire alapozod, illetve mit értesz az alatt, hogy jól elvannak? Önmagukban, vagy egy biztonságot nyújtó burkot adó külső társadalom oltalmában?
Mert pl. Dél-Afrikában is élnek mezőgazdasági munkára alapzva létezésüket, elég nomád, ~aszkéta módon fehér csoportok..és nem nagyon tűnnek úgy, mint akik jól elvannak. Konkrétan irtják őket.

]{udarauszkasz 2019.12.13. 13:44:43

Okosora sikloernyozeskor, kajakozaskor, vezeteskor jol jon azert. Felteve, hogy vizallo.

Lobo Marunga 2019.12.13. 13:45:20

@Womb Rаider: Csak arra utaltam, hogy létezhet és létezik is ahhoz hasonló döntés amit "erol" felvázolt. Ennyi, nem több, nem akarok ebbe a témába is belemenni. Ha rossz példa volt, bocsi, nyilván mindig minden példa, párhuzam sántít.

]{udarauszkasz 2019.12.13. 13:47:04

@Lobo Marunga: az amishok nem lennenek el ilyen jol, ha nem lenne aki felvasarolja toluk a cuccost.

]{udarauszkasz 2019.12.13. 14:03:28

@Lobo Marunga: ha mindenki a sotetzoldek dalara tancolna, ugy elnenk mi is. Kozepkor, betegsegek, eloskodok, fagyhalal telen, meg ilyenek. Van, akinek romantikus a kozepkor, de az emberiseg nem viccbol fejlodott oda, ahova. A Fold az ember bolcsoje, es nem a sirja.

Womb Rаider 2019.12.13. 14:14:52

..és akkor feltenném a kérdést, hogy oké, vannak a féknyúzok, és ez rossz.. De mennyire rossz az, ha vannak infók, amiket elhallgatnak a nyilvánosság elől, szisztematikusan?
Vajon mennyi-mennyi olyan infó pihen topsecret akták mélyén, ami jelentős változásokat, átrendeződéseket indukálhatna?

Womb Rаider 2019.12.13. 14:15:58

@Lobo Marunga: Oké, de elnézést, ha támadásnak érezted, mert nem olyan céllal kérdeztem.

Lobo Marunga 2019.12.13. 14:24:25

@]{udarauszkasz: Jól van, te vagy az utolsó, akinek leírom, ha valaki még válaszolni akar nekem, KÉREM? OLVASSA EL AZ ÖSSZES HOZZÁSZÓLÁSOMAT. Na szóval: Nem vagyok fejlődésellenes, sőt, kifejezetten fejlődéspárti vagyok. Csak azt mondom, hogy az emberiségnek nem kellene feltétlenül mindent megcsinálnia amit meg tud csinálni. Amúgy a kozmosznak vannak bizonyos törvényei, amik minden szinten jelen vannak, akár az univerzum, akár egy társadalom, akár az egyén életében. 1. A fejlődés megállíthatatlan. 2. A fejlődés nem fenntartható, szükségszerűen összeomlás/hanyatlás követi. 3. Után a jön az újrakezdés. Ez a bejegyzés egyébként tökre nem erről szól, hanem a vélemény befolyásolásáról, de fölveti már a címben annak a lehetőségét, hogy ez elindíthat egy összeomlást, egy kultúra, egy társadalmi rend összeomlását.
Ami az amishokat illeti, tökre nem érdekelnek, példaként hoztam fel őket egy fejlődéssel kapcsolatos döntésre. Nem állok sem mellettük, sem velük szemben, ismétlem, csak példa volt, hogy ilyen döntés is van.
Ami meg a bölcsőt és a sírt illeti, szerintem mindkettő. A Föld szempontjából a mi kis egyéni életünk egy lényegtelen mozzanat. Akár dönthetsz úgy is, hogy éppen emiatt teszel rá, milyen kultúra hova és miért halad, mi lesz itt 100 vagy 200 év múlva, lenyomod a lehető legkellemesebben a magad pár évtizedét, oszt jónapot. Vagy értelmezheted magad valami nagyobb részének, és mondhatod, hogy szeretnél másoknak is hagyni valamit. Vagy gondolkodhatsz örökkévalóságban. Több út és választás is van, és sokszor tűnik kényelmesen kellemes választásnak a Mátrix. (Ez is csak példa, popkulturális párhuzam, de aki csak ezt olvassa, nyugodtan rugózzon rajta... Nem fogok válaszolni... :))
Písz!

Womb Rаider 2019.12.13. 14:40:17

@Lobo Marunga: "2. A fejlődés nem fenntartható, szükségszerűen összeomlás/hanyatlás követi. "

Ezzel vitatkoznék.. nem, ez így nem igaz. Eleve.. a 'fejlődés' sokrétű, az emberi lét miinden területét más és más módon hatja át, formálja át.
Lehet olyan szcenárió, bár optipistának tűnik, amelyben globális célokért tett erőfeszítések , amennyiben összefogással párosulnak, elkerülhetővé teszik az összeonlást. Nyilván több területen kell szinkronban fejlődni és kulcskérdés az energiaéhség megszüntetése, hogy minőségi legyen az előrelépés.

(egy esetben talán lehet esély arra, hogy igazad legyen, ha az emberi természet, vagy pusztán a biológiai létezés magában hordja a folyamatos versengés, fajon belüli, az erőforrások iránti harc szükségességét)

Nyilván ennél bőven komplexebb a probléma, meg nyilván a képességeim sem elegendőek átfogni és értelmezni, így jobbára csak hiszem, hogy nincs meg az a fajta determinizált pusztulás, mint amit te nyilvánvalónak gondolsz.

Lobo Marunga 2019.12.13. 14:53:52

@Womb Rаider: Azok az erőfeszítések, amiket az emberiség egy része az úgynevezett fenntartható fejlődésért tesz, nagyon fontosak, a fenntartható fejlődés maga azonban egy jól hangzó kitaláció. Mégis ki akarna lemondani a jólétéért annak érdekében, hogy a világ túlsó felén kicsit jobban éljen valaki, vagy hogy mondjuk 500 év múlva is tűrhető legyen az élet a Földön. Én sem. A "fenntartható fejlődés" az a fogalom, ami ennek a lemondásnak értelmet ad azok számára, akik kényelmetlenül érzik magukat a pusztulás láttán. Afféle új vallás. De szükség van erre a küzdelemre, csak szerintem nem akadályozza meg az összeomlást, csak legfeljebb késlelteti, vagy talán enyhíti a hatásait, és több lehetőséget hagy az újrakezdésre. A fenntartható fejlődés legfontosabb cáfolatának én a túlfogyasztás napját tartom, ami lassan már az év felénél van, miközben a Föld népessége növekszik (ezt a folyamatot két világháború sem állította meg), és mind fejlődni akar, ami alatt önvezető autót és okosórát ért. (Van aki csak ivóvizet, de ez egy másik téma...) Ha a fejlődés arról szólna, hogy miként tudunk kevesebb erőforrásból megélni, akkor közelebb állna a fenntartható fejlődés eszméjéhez, de egyrészt ez még akkor is eszme maradna, másrészt nem erről szól, még ha néha úgy is tűnik.
De nem vagyok pesszimista, csak máshol keresem az optimizmusom alapját.

]{udarauszkasz 2019.12.13. 23:31:47

@Lobo Marunga: en is arra torekszem, hogy minel kevesebb eroforrast hasznaljak el, csak hat az a baj, hogy valakinek minel kevesebb all rendelkezesere, annal kevesbe hatekonyan tudja azt felhasznalni. Peldanak okaert ha lenne penzem 8-10 kWos napelemparkra, meg egy 6-700kmes hatotavolsagu elektronyos verdara, akkor hatekonyabban hasznalnam fel az eroforrasokat, es meg elveznem is, mert az elektromossaghoz jobban konyitok, mint a benzinfalokhoz. Tisztabb is a fenntartasa.
De mivel kevesebb eroforrasom van, csak egy viszonylag oreg dizelpassatra futja, habar most eleg jol karban lett tartva, es hitel sincs rajta. Vagyis, ha az adoterhekkel novelem a szegenyseget, a szennyezest is novelni fogom. Meg lehet nezni, mely orszagokban van nagyobb kosz... Vagy akarcsak 1 orszagon belul eszak vagy del Olaszorszagot nezve...

Lobo Marunga 2019.12.14. 07:43:42

@]{udarauszkasz: Igen, ez sajnos tényleg így van. És így tudunk visszacsatlakozni a cikk témájához, merthogy ezekben a dolgokban is van ám átverés bőven, elsősorban marketing szempontból. A legeladhatóbb marketinges hívószavak mostanában a "tudatos" az "öko", a "zöld" és a "fenntartható", de ami idén abszolút mindent visz. az a "vegán". (Ha vegán lennék, valószínűleg a falat kaparnám, hogy mi mindenre ráteszik már....) Szóval nyugodjál, könnyen lehet, hogy a TÉNYLEG tudatosan használt dízelfalód sokkal környezettudatosabb, mint egy önvezető napelemtöltésű, elektrovegán csúcsverda... :)

Lobo Marunga 2019.12.14. 07:49:12

@]{udarauszkasz: Mondok másikat: Volt itt valahol egy blogon nemrég egy cikk, hogy milyen környezettudatos az új brit műanyagpénz, merthogy kiszámolták a következőt: A britek utálják a koszos pénzt, ezért 1-2 évente lecserélik. A festék, papír...stb. miatt ez környezetszennyező. Ezért műanyagpénzt csináltak, ami mosható, és nem 1-2, hanem 4-5 év múlva kell lecserélni. Éljen a környezettudatosság! Frászt! Ha elfogadod, hogy a pénz szutykos, akkor egy sima papírpénzt elhasználhatsz 10 évig is, és minden fejlesztés és beruházás nélkül csökkentetted a környezetterhelést. Vagy pláne ha nem használsz kp-t. Na ilyenekre gondolok én, amikor azt mondom, józanul kéne mérlegelni, mire van tényleg szükség.

]{udarauszkasz 2019.12.14. 08:16:47

@Lobo Marunga: azert kp nelkul elegge borotvaelen tancolna a vilag... Az elso cyberhaboru, komolyabb napkitores stb foldonfutova tenne mindenkit a bolygon, kiveve azt, akinek aranya van.

Lobo Marunga 2019.12.14. 09:11:05

@]{udarauszkasz: Ez a kp-ra is igaz. De megint nem ez a lényeg, hanem a példa arra, hogy a kommunikációban mennyi átverés van mindig. A valóság nyilván az, hogy jó üzlet műanyagpénzt gyártani, és amivel ezt legegyszerűbben legitimálni lehet, az a környezetvédelem.

Oliver Taylor · https://wtcommunity.social 2019.12.15. 16:29:44

Kedves Kommentelok,
Nagyon szepen koszonom a hozzaszolasokat.
A sok kulonbozo allaspont nagyon erdekes volt szamomra.
5000 forintos Bookline.hu vasarlasi utalvanyt ajanlok fel az alabbi kommenteloknek amennyiben elfogadjak es elkuldik az email cimuket nekem.
Lobo Marunga
Womb Raider

Womb Rаider 2019.12.16. 11:31:45

@Oliver Taylor: Ööö... most kicsit zavarban vagyok. Nem érzem, hogy bármi kimagaslót, vagy hasznosat tettem volna, amivel kiérdemeltem az elismerést..de természetesen jólesik. Mivel közeleg a Karácsony, én az enyémet (ha megoldható) valami karitatív célra szeretném ,ha eljuttatnád.

És remélem, még sok érdekes téma kerül terítékre! Hajrá!

Oliver Taylor · https://wtcommunity.social 2019.12.18. 12:43:36

@Womb Rаider: Az Angyalvár Alapítványt valasztottam es a mai napon megkaptak az 5000Ft tamogatast.
Kellemes Unnepeket Mindenkinek.
süti beállítások módosítása